This Is A Custom Widget

This Sliding Bar can be switched on or off in theme options, and can take any widget you throw at it or even fill it with your custom HTML Code. Its perfect for grabbing the attention of your viewers. Choose between 1, 2, 3 or 4 columns, set the background color, widget divider color, activate transparency, a top border or fully disable it on desktop and mobile.
Akárkik – TIE 2018-05-19T17:17:35+00:00

Akárkik – TIE

tantermi színházi nevelési előadás

Rendező: Czajlik József

Bemutató: 2014. május 16.

Akárkik - TIE, Divadlo Thália Színház

A Kassai Thália Színház legújabb bemutatója az Akárkik című színházi nevelési előadás (Theatre in Education – TIE), mely a közel húsz éve működő budapesti Káva Kulturális Műhellyel együttműködve jött létre, minden szempontból egyedülálló, kísérleti kezdeményezésnek számít magyar és szlovák nyelvterületen egyaránt.

A Thália Színház színészeinek, alkotóinak újdonság kipróbálni ezt a színházi formát, és a színházi-nevelő program kereteit.

Ebben a műfajban a produkció fele készül el a próbafolyamat alatt, a másik fele pedig magán az előadáson születik meg, amikor a diákok hozzászólnak az adott témához, beszélgetnek a szereplőkkel, befolyásolják a történet kimenetelét, maguk döntenek bizonyos momentumokról.

Az Akárkik című színházi nevelési előadás kiindulópontja Kárpáti Péter Akárki című drámája. Az utóbbi évtizedek egyik jelentős magyar drámai alkotása lényeges, de gyakran tabuizált, elhallgatott témákat feszeget, melyek közül a legjelentősebbek a halál, a gyászmunka, a társadalom viszonya a haldoklóval. Az Akárkik a felelősségvállalás témakörét járja körül. A diákokat azzal a kérdéssel szembesíti, vajon mi a másik ember felelőssége, egy olyan emberrel kapcsolatban, aki bajban van. Mik a felelősségvállalás lehetőségei egy családtag, egy barát, a társadalom, vagy egy vadidegen szempontjából? Lehet-e segíteni, ha a másik elutasítja, ha az érintett magának is hazudik, mit tud tenni a közeli hozzátartozó, vagy a kívülálló?

Előadók

Nagy Kornélia/Varga Lívia
Szabadi Emőke
Lax Judit
Havasi Péter
Madarász Máté

Stáb

Tanácsadó-rendező-alkotó: Káva Kulturális Műhely
Milák Melinda, Kardos János és Gyombolai Gábor
Dramaturg: Forgács Miklós