Csendes László - nekrológ

Búcsú Csendes Lászlótól

Kedves Laci!

    Nekem jutott az a nagyon fájdalmas és nehéz feladat, hogy a kassai Thália Színház társulat nevében elbúcsúzzak Tőled, mivel elszerződtél egy hosszú csillagösvényes útra egy égi társulathoz.
Csaknem 50 éve hogy találkoztunk, de minden alakításod emlékezetes maradt számomra. Ma is hallom égbekiáltó kitörésedet Mercutio szerepében „Pokolba mind a két famíliát! … Mert ők vetnek férgek koncául, ők…”
Majd jött a nagy robbanás Zsigmond szerepében – az Isten, császár, parasztban, amikor Husz Jánost próbáltad megmenteni a máglya tüzétől. Óriási alakítás! A nézőtér állva tapsol – 1968-at írunk. A darabot leveszik műsorról. Ekkor határoztam el, hogy egy másik városban, más színházat csinálunk. Te az elsők között voltál, aki csatlakozott hozzám és megértetted, hogy Gömörnek, Bodrogköznek és főleg Kassának is kell színház.
Jöttek sorba a felejthetetlen alakításaid. Csongorban a lelked valótlan „vágy szárnyára kélt.” Sebők Zoltánként Sarkadi Elveszett paradicsomában újrakezdésre tudtad csiholni a padlóra került nézőinket, akárcsak a Vitéz lélekben. De felejthetetlen volt a humorod Móka szerepében az Énekes madárban és Kakuk Marciként veled nevetett mindig a nézőtér.
Ibsen Kísértetjében félelmetes volt ahogy felkiáltottál „Anyám add ide a napot!” és a nézőtéren beállt a halálos csend. Ezt a csendet teremtetted meg az utolsó közös munkánkban is, amikor Ratkó József Segítsd a királyt! című darabjában István királyként imátkoztál az Istenhez, hogy mentse meg az országot, a kereszténységet azoktól, akik ellenünk „uszulnak”.
Tudom, hogy az utolsó éveidben egy imaszobát hoztál létre magadnak és naponta több órát töltöttél ott imátkozással, hogy előkészítsd magadat a nagy útra és közelebb kerülj Istenhez.
    
    Most, hogy már fent vagy az elíziumi mezőkön az égi társulatban és találkozol Lengyel Ferivel, Várady Bélával és Kovács Jóskával kérjétek meg Thália Istennőt, hogy adjon még hosszú életet az ő nevét viselő társulatnak Kassán, amelynek alapító tagja voltál, hogy sok olyan emlékezetes alakítással ajándékozhassuk meg még nézőinket, mint amilyeneket te hagytál örökül számunkra.

Isten veled Laci!

A társulat nevében:
Beke Sándor

separator big

Gyászom a Tündérkirályért
(Csendes László halálára)

    Üzenet érkezett a mobiltelefonomra: „Meghalt Csendes László.” Közös ismerősünk lakonikus közlése személyes emlékek kavargó áradatát indította el bennem, s rádöbbentett: „színházi életem”, színházhoz való viszonyom kialakulásának egyik meghatározó személyisége távozott örökre. 1970-ben szüleim először határoztak úgy, 14 évesen már én is velük tarthatok a színházba. Az akkor alakult Kassai Thália Színpad (hivatalos nevén a MATESZ Thália Színpada) Goldoni: Két úr szolgája c. művének Beke Sándor rendezte előadásával vendégszerepelt Rimaszombatban. Az előadás hatására váltam a színház örökös, odaadó hívévé, és örökre megjegyeztem két színész nevét is: a főszereplő Várady Béláét és a Florindót alakító Csendes Lászlóét. Akkor tudtam meg, hogy Csendes László Rimaszombatban született. Keblem dagadt a lokálpatrióta büszkeségtől. Hát még amikor a házunk előtt találkoztam vele, és kiderült, hogy a szomszéd házban albérletben lakó néni az édesanyja! Gyermeki izgalommal vártam a következő vendégjátékot. A véletlenek szerencsés összjátéka folytán ismét Goldoni mű volt és ismét kiváló, ma már tudom, szakmailag is színháztőrténeti jelentőségű előadás: a Mirandolina Zsámbéki Gábor rendezésében (Ripafratta lovag). Később jöttek kevésbé jelentős, összhatásukban sokszor csalódást jelentő, néha bizony kétes értékű szövegeket, nem meggyőző rendezésben színre vivő előadások. Ezekből Csendes Lászlótól megtanultam, hogy a jó színész „a pokolban is művész”, vagyis a gyengébb produkciókban is művészi élményt nyújt alakításával, színészi nagyságával. A 80-as évek elején volt még a Thália Színpadnak egy nagyon rövid „második aranykora”, amikor Örkény Kulcskeresők-jének (Csendes a Bolyongó-t játszotta benne) és Kocsis István: Bolyai János estéje c.monodrámájának Gágyor Péter rendezte előadásait, és Csendesnek a monodrámában nyújtott alakítását, Magyarország legfontosabb kulturális hetilapjának az Élet és Irodalomnak a kritikusa, a magyar színház számára is példaértékű produkciókként méltatta. Gágyor „kiebrudalásával” az addig a „nekünk itt kell maradni”, „nekünk  itt van feladatunk, kötelességünk” elvét való Csendes is távozott Kassáról. Kecskeméti és debreceni évei után a Gali László alapította és vezette Egri Gárdonyi Géza Színházban találkozhattam újra nagyszerű, és megyőződésem szerint nem megfelelően reflektált, nem művészi értékeihez mérten értékelt alakításaival (többek között a Ványa bácsi Asztrov doktora, a Mesél a Bécsi Erdő Tündérkirálya, a Szentivánéji álom Zubolya,  A Salemi boszorkányok John Proctora, valamint az újabb monodráma Van Gogh-ja). Ha hívták, jött újra Kassára is (Ratkó: Segítsd a királyt!-jának István királyaként számomra itt is, újra maradandót alkotott), de jött haza, Rimaszombatba is a Van Gogh monodrámával, s az egri társulat, egy időben rendszeresnek mondható vendégjátékaival, a Tompa Mihály Országos Vers- és Prózamondó verseny vendégeként, föllépőjeként...

Színháztörténetünk, s az én személyes „színháztörténetem” kiemelkedő alakja távozott, életműve megérdemelne egy alapos színháztörténeti elemzést, földolgozást!

Hizsnyan Géza

Magyar/MaďarčinaSlovenských/Szlovák
flag hu       flag sk
HU       SK

Társulatunk

bocsarszky_attila
czajlik_jozsef
degner_lilla
derjan-angelika-nevvel
forgacs_miklos_nevvel
illes_oszkar
kantor_katalin_nevvel
lakatos_robert
latocky_katalin
lax_judit
madarasz_mate
markus_judit
nadasdi_peter
nagy_kornelia
olle_erik_nevvel2
petrik_szilard
polos_arpad
szabadi_emoke_katalin
szeles-aranka-nevvel
varga-szilvia-nevvel
varga_aniko
varga_livia

Regisztrált felhasználókKultúr-szigetek

Programnaptár

2017.  Október
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Letölthető műsor

Kiemelt támogatóink

bethlenalap          emmi copy          KSK logo cmyk          logo-uvsr-sk          NKA emblema cmyk