A színház


Megújulás

2004 decemberében a Thália Színház végre kicserélhette közel 15 éves autóbuszát és tehergépkocsiját, így az országon belüli és kívüli tájolás a színészgárda számára kellemesebbé vált.

2005 tavaszán és nyarán a Szlovák Köztársaság Kormányhivatala által jóváhagyott újabb anyagi támogatás lehetővé tette a színházterem és előcsarnok felújítását. Kicserélték a közel 50 éves nézőtéri székeket, így ugyan kevesebb lett a férőhely, de a nézők kényelmesebben élvezhetik az előadásokat. A színpad is új borítást kapott. Az előcsarnok átépítése a szociális helyiségek teljes korszerűsítésével és a jobb térkihasználással elhelyezett nézőtéri ruhatár felújításával járt.


Néhány szó a Márai Stúdióról ...

1993-ban a színház egy eredetileg szintén nem színházi célokra épített ingatlanhoz jutott. Itt nyílt meg 1994-ben a Márai Stúdiószínház. Az épület 1994-ben elkezdett tatarozása és átépítése 2002-ig tartott. Jelenleg itt működik a közel 100 férőhelyes stúdióterem, ahol eddig főleg mese- és kamara-előadásokat láthattak az érdeklődők. A Timon utcai épületben található a színház igazgatósága, az irodák, ezen kívül 4 vendégszoba a vendégrendezők és vendégszínészek számára, illetve kávéház, amely különféle - főleg magyar- rendezvény helyszíne.


Néhány szó a Kassai Thália Színházról


1969-ben néhány fiatal színházrajongó kezdeményezésére közakaratból és közadakozásból jött létre a kassai Vox humana - emberi hang elnevezésű magyar nyelvű színház. A név hamarosan szemet szúrt a dubčeki „emberi arculatú társadalom” ellenzőinek. Az elnevezést betiltották és a társulatot büntetésül a komáromi Magyar Területi Színházhoz csatolták. Ekkor vette fel a kassai részleg a Thália Színpad elnevezést.

A színház első bemutatójára 1969 november 29-én került sor. Az ide szerződött mintegy tizenöt tagú társulat Goldoni: Két úr szolgája c. művét mutatta be Beke Sándor rendezésében. Színházépület híján a társulat részben saját kezűleg a kassai magyar „Ipariskola” tornatermét alakította át színházteremmé. A következő két évtizedben sok-sok nagyszerű előadás született e szokatlan környezetben.

A Thália Színház tájoló színházként működik. Évi 160-180 előadásából megközelítően hatvanat Kassán, a többit Szlovákia egyéb településein tartja. Gyakran vendégszerepel magyarországi színpadokon is. Az 1989-es társadalmi változások után a Thália Színpad végre önállósulhatott. 1990 július 1-től Kassai Thália Színház néven működik. Pillanatnyilag az intézmény a Kassai Megyei Önkormányzat fennhatósága alatt alacsony költségvetéssel dolgozik, s ez nehezíti tevékenységét.Magyar nyelvű színjátszás Kassán


A magyar nyelvű színjátszásnak Kassán régi hagyományai vannak. A XVIII. század végén a német színházi előadások mellett magyar színházi produkciók is létrejöttek. 1816-ban a városban állandó magyar nyelvű társulat alakult. Az 1830-as években a kolozsvári és budai színtársulatok mellett a kassai színház a korabeli Magyarország legjelentősebb magyar színházává vált. 1833 február 15-én Kassán volt az ősbemutatója Katona József Bánk bánjának. Ebben az időben itt tevékenykedtek a magyar színjátszás legnagyobbjai: Déryné Széppataki Róza, Kántorné, Megyeri, Egressy Gábor, Egressy Béni és még sokan mások. A magyar színjátszás töretlen lendületéről például Latabár Endre és a Latabár dinasztia, majd Faragó Ödön társulatai gondoskodtak. A fejlődés egészen 1918-ig tartott. Az 1918-45-ös időszak sem szűkölködött magyar színházi eseményekben, azonban 1945 után a kedvezőtlen politikai és társadalmi helyzet következtében nem alakulhatott újjá a hivatásos kassai magyar színjátszás.
Magyar/MaďarčinaSlovenských/Szlovák
flag hu       flag sk
HU       SK

Társulatunk

bocsarszky_attila
czajlik_jozsef
degner_lilla
derjan-angelika-nevvel
forgacs_miklos_nevvel
illes_oszkar
kantor_katalin_nevvel
lakatos_robert
latocky_katalin
lax_judit
madarasz_mate
markus_judit
nadasdi_peter
nagy_kornelia
olle_erik_nevvel2
petrik_szilard
polos_arpad
szabadi_emoke_katalin
szeles-aranka-nevvel
varga-szilvia-nevvel
varga_aniko
varga_livia

Regisztrált felhasználókKultúr-szigetek

Programnaptár

2017.  Október
H K Sze Cs P Szo V
            1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31          

Letölthető műsor

Kiemelt támogatóink

bethlenalap          emmi copy          KSK logo cmyk          logo-uvsr-sk          NKA emblema cmyk